Рибено масло и Омега 3 мастни киселини

Какво съдържа Рибеното масло

Има много здравословни причини да се храните с риба поне 2 пъти седмично. За жалост хората, които правят това, са твърде малко. Добра алтернатива за хора, които не обичат рибата или не я ядат достатъчно често, е рибено масло под формата на хранителна добавка. В България консумацията на риба и рибни продукти все още е твърде ниска, въпреки че си имаме Черно море и прекрасни пълноводни реки.


Ползата от Хранителни добавки с рибено масло отдавна ни е познат от нашите родители, баби и дядовци. Всички деца си спомнят вкуса и миризмата може би и до сега. Днес всички знаят за полезните свойства на хранителни добавки с fish oil. Ползите на рибеното масло се дължат главно на съдържанието на Омега 3 мастни киселини

Прочети Пълна информация:🔗 Какво съдържат Омега 3 мастните киселини

Какво представляват омега-3 мастните киселини


Омега-3 мастните киселини принадлежат към групата на полиненаситените мастни киселини. За разлика от наситените мастни киселини, тялото ни не може да ги произведе само. Следователно те трябва да се доставят външно, т.е.с храна. Тъй като те са от съществено значение за нашето тяло, те се наричат ​​още незаменими мастни киселини.

Има различни видове омега-3 мастни киселини. Те се различават главно по химическата си структура и естествения източник, от който идват.

Най-важните омега-3 мастни киселини са:

  • ейкозапентаенова киселина (EPA)
  • докозахексаенова киселина (DHA)
  • алфа-линоленова киселина (ALA)

Растителни омега-3 мастни киселини


Растителните омега-3 ALA (алфа-линоленова киселина) мастни киселини се намират главно в ленените семена, семената от чиа и орехите. Свързаните растителни масла, като ленено масло, масло от чиа, орехово масло и масло от рапица, са особено богати на ALA.

Морски омега-3 мастни киселини


Морските омега-3 мастни киселини EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) се намират главно в морски продукти като риби със студена вода с високо съдържание на мазнини, крил, ракообразни и водорасли.

Разликата между морски и растителни омега-3


Омега-3 мастните киселини не са създадени равни! Многобройни проучвания потвърждават положителните ефекти върху здравето на морските омега-3 мастни киселини EPA и DHA. Досега положителният ефект на растителния омега-3 ALA можеше да бъде научно потвърден само в малка степен.

Тялото може да преобразува ALA във важните омега-3 мастни киселини EPA и DHA, но степента на конверсия в EPA и DHA варира значително в зависимост от тялото и зависи от различни фактори (като възраст, пол, тегло и метаболизъм). Коефициентът на конверсия е само около 5-10 процента средно. Поради това растителните омега-3 мастни киселини от ленено масло и други подобни са добро допълнение към морските омега-3 мастни киселини от риби и морски водорасли, но за съжаление те не ги заместват!

Омега-3 и омега-6 - балансът е от съществено значение!


Нашето тяло се нуждае от омега-3 и омега-6 мастни киселини. И двете мастни киселини са много сходни по отношение на химическата структура, но действат по обратния начин. Омега-3 мастните киселини намаляват възпалителните процеси в организма, докато омега-6 мастните киселини подпомагат тяхното развитие. Следователно тялото ни се нуждае от баланс между омаги-3 и омега-6 мастни киселини.

Съотношението на омега-3 и омега-6 мастни киселини


Нашето тяло се нуждае от омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини. Въпреки че и двете мастни киселини са много сходни по химична структура, те имат различно действие. Докато омега-3 мастните киселини намаляват възпалението в тялото, омега-6 мастните киселини подпомагат развитието на възпалението. Следователно тялото ни се нуждае от баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Ако те не присъстват в балансирано количество в нашето тяло, тогава може да се развие тихо възпаление, благоприятно за определени заболявания. Съотношение под 3: 1 (омега-6 към омега-3) може да се счита за неутрално възпаление.

Какви са последиците от излишните омега-6 мастни киселини?


Омега-6 мастните киселини също са незаменими мастни киселини и поради това трябва да се доставят на тялото чрез храната. За разлика от омега-3 мастните киселини, днес повечето хора консумират твърде много омега-6 мастни киселини в диетата си.

Поради противовъзпалителните ефекти на омега-6, това небалансирано съотношение на мастните киселини може да има вредни ефекти върху здравето. Експертите смятат, че голяма част от цивилизационните заболявания, като инфаркти и инсулти, астма, ревматизъм и невродермит, могат да бъдат отдадени на развитието на тихо възпаление, насърчавано от излишък на омега-6 мастни киселини.

Храни, богати на омега-6


Месото от масово земеделие, колбасите, заведенията за бързо хранене и готовите ястия са особено богати на омега-6 мастни киселини. Преработените млечни продукти като сирене, масло и пилешки яйца обаче също са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини.

Високото съдържание на омега-6 в храните за животни може да се обясни предимно с увеличеното използване на евтини концентрирани фуражи в масовото животновъдство. Предвид големия дял на омега-6 в соевото брашно (над 50%), същият този концентрат е основният източник на омега-6 в ежедневната ни диета. Това е така, защото омега-6 навлиза в месото и по този начин в тялото ни чрез храна за животни.

Освен това се използват слънчогледово олио, соево масло и маргарин, които се използват в много видове индустриално произведени храни и са с високо съдържание на омега-6. В много домакинства растителните масла се използват и при печене и печене.

Храни, богати на омега-3


Добри източници на омега-3, по-специално, са рибите с високо съдържание на мазнини, като херинга, скумрия, сьомга, сардини или аншоа и водорасли. Тъй като рибите обогатяват съдържанието си на омега-3 с водорасли, е важно каква храна ядат. Например, рибата, уловена в дивата природа, е с високо съдържание на омега-3 чрез богата консумация на водорасли, скариди и малки раци. За разлика от тях, фуражът за отглеждана риба се състои главно от растителни компоненти като соя или зърнени култури. Хранят се и с някои рибни отпадъци. Повечето от тях обаче вече са окислени и съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини се унищожават по този начин. По тази причина отглежданите в рибарници риби съдържат значително по-малко омега-3, отколкото уловените диви риби.

Лененото масло, маслото от семена на чиа и ореховото масло съдържат особено висок дял на омега-3 мастни киселини. Това обаче е растителна ALA мастна киселина.


Използвани източници:


[2] Какво е мастни киселини https://fitnessdobavki.bg/мастни-киселини 
[3] Основни ползи от Ленено масло https://fitnessdobavki.bg/лененото-масло

Коментари